Type something and hit enter

ads here
By On
advertise here
Kue Teow Sup Hor Fun

Tengah malas2 pun jadi rajin...Ni semua gara2 nampak "kue teow sup hor fun" kat dapur rinnchan yang femes ituu.....Memang menggoda u, lagi lah kalau tengah lapar ala2 buaya....tak caya gua cakap?..Lu check sendiri lah bebb kat sini......Tapi maaf yea rin sebab mat buat ikut apa yang ada dalam peti ais ku sahajaaa......Ok ni resipi asal dari rinn....

BAHAN-BAHANNYA :-)
1 kati kue teow (600 g), dicelur sekejap dan toskan, gaul dengan sedikit minyak
2 potong dada ayam (mat guna daging batang pinang=300g)
10 ekor udang besar (tak letak sebab udang masih kat laut)
10 biji bebola ikan (tak letak juga sebab tak de)
5 batang crab sticks, dikerat2
1/2 batang lobak merahm hiris nipis (yang ni tambah sendiri)
3 ulas bawang putih, hiris halus
Sedikit minyak untuk menumis
1 camca teh lada sulah
Air secukupnya
Sedikit miyak bijan
Garam dan gula secukup rasa
Hirisan daun kuchai (mat guna daun sup)
1 ketul kiub ayam (optional)

CARA MEMBUATNYA :-)
  1. Panaskan minyak dalam periuk, tumis bawang putih hingga harum, masukkan serbuk lada sulah. Kacau rata dan tuang air secukupnya dan biar mendidih.
  2. Masukkan daging batang pinang dan rebus hingga ayam/daging empuk. Keluarkan dan bila sejuk, hiris daging nipis2 (kalau ayam, carik2kan dagingnya).
  3. Masukkan bebola ikan, kiub ayam, crabstick, lobak merah dan udang ke dalam sup tadi dan perisakan dengan beberapa titis minayk bijan, garam dan sedikit gula. Biar mendidih sekejap.
  4. CARA PENYEDIAAN :- Ambil kue teow secukupnya dan masukkan ke dalam mangkuk sesuai. Tuang kuah, tabur ayam/daging dan daun kuchai (mat guna daun sup n bawang goreng). Nak sedap lagi letak sambal kicap....Hidangkan panas2....

Click to comment