Ini bukan resipi, cuma nak berkongsi tips, mat tau memang semua dah tau cara2 nak buat bawang goreng, tapi mungkin setiap individu berbeza teknik dan gaya mereka. Apa lah salah kan kita berkongsi idea...Apa yang kita tau, mungkin orang lain tak tau dan begitulah sebaliknya.
Selalunya mat pilih bawang merah kecil bewarna merah gelap. Lepas kupas, cuci bersih dan toskan sampai kering. Hiris nipis hingga siap dan gaul bersama sedikit gula halus (anggaran 1/2 camca teh, bergantung pada kuantiti bawang hiris) dan juga sedikit garam, gaul rata. Panaskan minyak dan goreng dengan api sederhana kuat sehingga kekuningan. Matikankan api dan terus angkat, jangan tunggu kaler bawang goreng jadi perang baru nak angkat, sebab masa kita toskan bawang goreng tu, ia masih melalui proses memasak lagi. Alih ke atas dulang beralas paper towel, ratakan dan biar sejuk sebelum disimpan dalam bekas kedap udara....