Type something and hit enter

ads here
By On
advertise here
NOSTALGIA ( THIS TIME ABOUT FOOD)

Di Johor Baharu ni ada satu kedai roti lama (pernah masuk paper dulu, tapi tak perasan tahun bila)...Kira roti benggali atau roti bai macam tu. Mat dah lama beli roti di sini (mula2 dulu abg mat yang kerja di pejabat daerah Johor Baharu yang beli), walaupun boleh buat guna bread maker, tapi kalau ke Johor, mesti rembat juga roti bai...Rasa dia "asli" dan tidak berubah sejak dahulu lagi, terutama roti "pound" dan "baquet", sedap dimakan dengan kuah kari, cicah air kopi, buat sanwich atau dipanggang pastu makan dengan seri kaya....Selain tu ada juga bun kelapa, bun kari, bun kacang merah dan bun kaya...Dannn ada juga roti yang ditabur gula, disapu margerin dan disimpul ala2 roti siput dan juga pastry2 rapuh. Dulu tak de benda2 ni, sejak2 ni saja ada...Karipap yang macam mamak style pun ada, bentuk 3 segi tu.....

Gambar 1 :- Roti2 yang dibentuk telah siap untuk dibakar, punya lah tembam u naik dia....ala2 mat gebu gitu....

Gambar 2 :- Dan depa tak bakar dalam oven biasa, sama ada jenama Zanussi, Europa atau seangkatan dengannya...tapi guna oven tradisional yang dikenali sebagai "sabak"....ishh bakar pizza pun sedap nihh!!!...

Gambar 3 :- Lepas bakar tu depa letak lah atas tempat2 ni bagi sejuk dan sedia untuk dijual...yang baju merah berjambang ala2 Amitah Bachan tu lah tauke dia, Encik Sallahuddin...dia ni generasi ke-3 kot yang buat roti ni, tok dia asal2 mai dari India....Tapi mat memang syorkan lah kalau nak rasa roti yang asli macam dulu2, boleh cuba beli kat sini...psstt "Jalan Dhoby" tu kan kalau waktu malam..bahaya uuu..ala2 Lorong Haji Taib.....Ada manusia buat business "kupu2 malam gitu"....Tak kuasaaaaa pakcik!!!!

Click to comment