Kerana terpesona dengan pudding susu koktel kat rumah "kak ummi" yang nuuunn jauh di Kuantan, mat pun cuba lah buat. Lagi pun serbuk agar ada baki, tak banyak dalam 6 gm macam tu, oleh yang demikian, mat buat 1/2 dari resipi asal (resipi dibawah, mat kopipaste kak ummi nya aje....mintak halal yea kak!!)....Sedap dimakan bila dah disejukkan dalam peti ais...mmmmmm!!!!!
BAHAN-BAHANNYA :-)
1 paket serbuk agar-agar (11 gm)
2 biji telor
4 cawan air
1/2 tin susu cair
1 camca teh esen vanilla (resipi asal tak letak)
1 camca teh esen vanilla (resipi asal tak letak)
1 cawan gula pasir
2 - 3 sudu besar tepung kastad
1 tin fruit cocktail (mat guna nenas dalam tin ajee)
Cara-Cara:-
- Masak agar-agar dengan air dan gula hingga larut. Sementara itu, pukul telor, esen vanilla dan campurkan tepung kastad. Kacau rata dan ketepikan.
- Bila campuran agar-agar telah larut, masukkan susu cair dan biarkan mendidih. Masukkan campuran telor dan tepung kastad. Masukkan fruit cocktail dan kacau sebentar.
- Tutup api. Tuangkan ke dalam loyang pilihan yang telah dibasahkan terlebih dahulu. Sejukkan dan hidang.