Salam semua, semalam dengan pertama kalinya mat gunakan "puff pastry"...kesian kan, benda dah ada lama kat pasaran , aku yang dok kat kawasan ulu ni, payah nak jumpa..Baru2 ni je terjumpa, terus rembat 2 pack. Jadi semalam projek membuat puff sardine pun bermula...senang, cantik dan sedap. Sepatutnya memang kena simpan 1 atau 2 pack kat rumah masing2, sebab utama, ianya mudah nak digunakan dan boleh dipelbagaikan ikut kreativiti kita.....
BAHAN-BAHANNYA :-)
1 pack "puff pastry" jenama "KAWAN" (1 pack ada 10 keping berukuran 4 x 4 inci)
1 tin kecil sardine
1/2 biji bawang besar, didadu
1 ulas bawang putih, dicincang
1/2 cm halia, dicincang
2 biji cili padi, hiris halus
1 camca besar kicap cair
1 biji limau kasturi, perah jusnya
1/2 cawan mix vege
1 kuning telur, untuk disapu
CARA MEMBUATNYA :-)
- Panaskan sedikit minyak dalam kuali, tumis bawang besar, bawang putih dan halia hingga wangi. Masukkan sardine dan kacau rata.
- Pecah2kan sardine tadi hingga hancur sedikit. Tambah mix vege dan juga kicap cair. Gaul rata dan masak hingga kering. Akhir sekali masukkan jus limau kasturi, gaul rata, matikan api dan alih ke dalam pinggan. Biar sejuk.
- Keluarkab puff pastry dari freezer, biarkan 10 - 15 minit hingga sedikit lembut. Panaskan oven pada suhu 200C. Ambil sekeping puff pastry, potong 1/2 supaya menjadi 3 segi. Satu bahagian dikelar2 sedikit dan satu bahagian diletak inti kurang lebih 1 1/2 camca teh. Tutup dengan bahagian yang berkelar dan tekan tepinya dengan garfu supaya bercantum. Alih ke dalam dulang pembakar yang telah disapu sedikit mentaga. Buat hingga siap.
- Sapu kuning telur atas permukaa puff, dan bakar 25 minit atau hingga puff menjadi kuning keemasan, bergantung pada oven masing2. Keluarkan puff dan sejukkan atas jaringan.