Kek ni kan kalau makan, rasa macam "chewy2".....sedap lemak, tapi pada mat manisss laaa, apa2 pun boleh kurangkan gula pada yang tak kuat manis....Dalam resipi letak 1/2 cawan, mungkin boleh letak 1/3 cawan je...Tapi secara keseluruhan kek ni sedap dan menyenangkan...Terima kasih pada Nita UK, sebab relakan aku curi resipi kat blog koo.....Pssstt dia ada kamera DSLR uuu!!!!...
BAHAN-BAHANNYA :-)
20-25 keping biskut marie, dipatah 4 setiap keping
1/2 cawan mentega (kurang lebih 125g), mat guna unsalted butter
1/2 cawan gula (boleh kurang kalau suka)
1/2 cawan susu pekat manis
1 camca teh esen vanilla
1 cawan milo
2 camca besar serbuk koko
1/3 cawan gajus, dipanggang hingga rangup
CARA MEMBUATNYA :-)
- Satukan mentega, gula, susu dan esen vanilla dalam periuk, masak atas api kecil sambil dikacau sentiasa hingga semua larut dan bersatu dan cair. Masukkan serbuk koko dan milo, kacau hingga rata.
- Masukkan gajus panggang dan biskut marie. Gaul pantas hingga semua bahan2 tadi bergaul mesra dan rata.
- Tuang dalam tin kek yang telah dilenser dengan sedikit mentega. Ratakan permukaan kek dengan belakang senduk yang telah disapu dengan sedikit mentega, hingga rata. Sejukkan betul sebelum dipotong....