Ini salah satu signature dish kaum baba peranakan, ianya nampak biasa dan sesiapa saja boleh membuatnya, kalau pandai buat telur dadar pasti anda boleh buat resipi ni.....
BAHAN-BAHANNYA :-)
3 biji telur gred A
1 biji bawang besar, hiris halus
1 ulas bawang putih, cincang halus
1 tangaki kacang panjang, hiris halus
4 - 5 biji cili padi, hiris halus
6 tangaki daun kucai, hiris halus
1 pokok kecil daun sup, hiris halus
2 camca besar cencalok, toskan dan perah sedikit
CARA MEMBUATNYA :-)
- Satukan semua bahan tadi bersama telur, kacau dengan garfu sehingga semua bergaul sebati. Panaskan minyak dalam "non-stick pan", dan tuang bancuhan telur. Tutup permukaan frying pan dengan tudung periuk. Masak guna api sederhana.
- Bila permukaan telur kelihatan kering, dengan berhati2, terbalikkan telur dan masak hingga kedua2 permukaan garing dan kuning keemasan. Angkat dan hidangkan panas bersama nasi hangat dan sambal belacan....