Type something and hit enter

ads here
By On
advertise here
Pengat Labu

Yang ni sedap, orang2 Johor memang kerap menyajikan pengat2 kalau bulan puasa. Kali ni tekak macam teringin nak makan pengat labu, ada pulak bubur caca...mmm lagi leer sedap, tapi mat tak letak biji sagu, takut jadi banyak nanti....

BAHAN-BAHANNYA :-)
3 cawan labu yang telah disiang dan dipotong berbaji
1/3 cawan bubur caca, cuci dan toskan
1 ketul gula melaka, potong kecil*
3/4 cawan gula pasir*
1 helai daun pandan*
1 cawan air*(*dimasak hingga gula larut dan tapis)
1200 ml santan cair
250 ml pati santan
1/4 camca teh garam
1 helai daun pandan, disimpul

CARA MEMBUATNYA :-)
  1. Cuci labu dan toskan, masukkan ke dalam periuk bersama bubur caca, santan cair dan daun pandan. Masak atas api sederhana hingga labu 1/2 empuk, tuang air gula dan masukkan juga garam.
  2. Bila mendidih, tuang pati santan dan kacau rata. Masak atas api kecil hingga mendidih dan labu serta bubur caca lembut. Rasa dan jika kurang manis boleh tambah sedikit lagi gula.
  3. Matikan api dan hidangkan panas atau pun sejuk untuk berbuka puasa. Kalau suka, boleh tuang sedikit pati santan lagi sebelum disantap..

Click to comment