Ini lah lauk paling senang, sedap dan nyamannn sungguhhh.....Sedap u sambil makan, boleh hirup2 kuah dia yang hangat dan harum dengan bau herba...Ikan tu boleh ganti dengan apa2 jenis ikan kegemaran, mat guna ikan tongkol, kalau ikan kembong pun sedap!!!
BAHAN-BAHANNYA :-)
1 ekor ikan tongkol sederhana besar
3 keping asam gelugor
1 kiub ikan bilis "MAGGI"
2 batang serai, dititik
Garam secukup rasa dan secubit gula
Air secukupnya
6 biji bawang merah*
3 ulas bawang putih*
1 inci halia*
1 inci kunyit hidup*
1/2 inci lengkuas*
1 camca teh lada hitam biji*
10 biji cili padi*
CARA MEMBUATNYA :-)
- Ikan dipotong ikut suka, cuci bersih dan toskan. Tumbuk lumat bahan2 bertanda (*)..Ketepikan.
- Panaskan sedikit minyak dalam periuk, tumis bahan2 tumbuk bersama serai, tuang air dan masukkan asam gelugor. Bila mendidih, masukkan ikan dan kiub ikan bilis. Kacau rata.
- Tambah garam secukup rasa dan secubit gula, biar mendidih perlahan hingga ikan masak. Matikan api dan hidangkan panas bersama nasi dan ulam2, kalau nak pedas lagi boleh dimakan bersama sambal belacan...