Kaum baba dan nyonya, seperti orang melayu, mereka juga menghidangkan paceri terung, pada mat semuanya sama mcm orang kita masak.....kita tengok saja lah yeaa...
BAHAN-BAHANNYA :-)
2 biji terung bulat
1 biji cili merah, belah dua
1 biji cili hijau, belah dua
1 batang kayu manis
1 kuntum bunga lawang
3 biji bawang merah, hiris halus
1 ulas bawang putih, hiris halus
2 camca besar cili kisar
2 1/2 camca besar rempah kari ikan
2 camca besar kerisik
Garam dan gula secukup rasa
1 keping asam gelugor
1 cawan santan
1 camca besar udang kering, rendam 10 minit dan toskan*
5 biji bawang merah*
3 ulas bawang putih*
3 biji buah keras*
1 inci kunyit hidup*
1/2 inci halia*(*dikisar halus)
CARA MEMBUATNYA :-)
- Terung dibuang sedikit kulitnya, potong 2 setiap biji dan belah 4 bahagian untuk setiap potongan, rendam dalam air becampur sedikit garam. Satukan bahan kisar halus bersama rempah kari dan cili kisar, kacau rata dan ketepikan.
- Panaskan minyak dalam kuali, masukkan bawang merah/putih hiris, kayu manis dan bunga lawang, masak hingga harum. Masukkan bahan2 kisar yang telah dibancuh tadi. Tumis hingga terbit minyak, guna api sederhana.
- Masukkan garam dan gula (lebih sikit, sebab paceri rasanya manis), kacau rata. Tuang santan dan masukkan asam gelugor. Biar mendidih.
- Masukkan terung, cili belah dan kerisik, kacau rata, kecik kan api dan masak hingga terung lembut dan kuah pekat. Rasa dan jika ok boleh matikan api. Hidangkan....