Type something and hit enter

ads here
By On
advertise here
Gulai Ayam Asli

Ini kira masak campak2 saja, tapi ala2 masak lemak gitu. Sedap makan dengan nasi hangat, tak pun dgn roti jala....

BAHAN-BAHANNYA :-)
800 g ayam, potong ikut suka, cuci bersih dan toskan
5 biji kentang, kupas, belah 4 setiap biji dan rendam
1 cawan terung pipit/terung palembang, dipecah2kan sedikit
2 keping asam gelugor
1 liter santan cair
300 ml pati santan
2 batang serai, dititik
3 helai daun limau purut
Garam dan sedikit gula

BAHAN KISAR HALUS :-)
5 biji cili merah (nak pedas leh tambah cili padi)
1 biji bawang besar
5 biji bawang merah
4 ulas bawang putih
1 inci halia
1 inci kunyit hidup
3 biji buah keras

CARA MEMBUATNYA :-)
  1. Panaskan sedikit minyak dalam periuk, tumis bahan kisar halus bersama serai hingga harum. Masukkan kentang dan ayam, gauk rata dan masak hingga ayam kecut. Tuang santan cair.
  2. Bila mendidih, masukkan terung pipit dan asam gelugor. Masak hingga kentang 3/4 lembut. Tuang pati santan dan tambah garam secukup rasa dan sedikit gula.
  3. Akhir sekali masukkan daun limau purut dan masak dengan api sederhana hingga kentang empuk dan ayam masak. Rasa dan jika ok boleh matikan api dan hidangkan...

Click to comment