Ini kira masak campak2 saja, tapi ala2 masak lemak gitu. Sedap makan dengan nasi hangat, tak pun dgn roti jala....
BAHAN-BAHANNYA :-)
800 g ayam, potong ikut suka, cuci bersih dan toskan
5 biji kentang, kupas, belah 4 setiap biji dan rendam
1 cawan terung pipit/terung palembang, dipecah2kan sedikit
2 keping asam gelugor
1 liter santan cair
300 ml pati santan
2 batang serai, dititik
3 helai daun limau purut
Garam dan sedikit gula
BAHAN KISAR HALUS :-)
5 biji cili merah (nak pedas leh tambah cili padi)
1 biji bawang besar
5 biji bawang merah
4 ulas bawang putih
1 inci halia
1 inci kunyit hidup
3 biji buah keras
CARA MEMBUATNYA :-)
- Panaskan sedikit minyak dalam periuk, tumis bahan kisar halus bersama serai hingga harum. Masukkan kentang dan ayam, gauk rata dan masak hingga ayam kecut. Tuang santan cair.
- Bila mendidih, masukkan terung pipit dan asam gelugor. Masak hingga kentang 3/4 lembut. Tuang pati santan dan tambah garam secukup rasa dan sedikit gula.
- Akhir sekali masukkan daun limau purut dan masak dengan api sederhana hingga kentang empuk dan ayam masak. Rasa dan jika ok boleh matikan api dan hidangkan...