Type something and hit enter

ads here
By On
advertise here
Mieng Kham @ Sirih Kaduk

Sawaadeekappp!!!!...ahakss, jemput makan sirih semua...Dah lama sangat nak mencuba makanan ni, resipi mat dapat dari "Amy Beh"...Style dia saling tak tumpah macam makan sirih, cuma yang ni lagi sedap. Sebenarnya mat tunggu pokok kaduk yang mat tanam mengeluarkan daun2 muda, kalau daun yg tua, macam liat laa...


Mieng Kham @ Sirih Kaduk

Rasa dia agak unik...Mula2 makan rasa macam pelik tau, lepas semua bahan bersatu dan mengeluarkan "zat" masing2, baru kita rasa kesedapannya. Cuma mat buat sos tu macam terpekat laaaa...Cakap2 ni, lupa pulak nak jemput VIPP khas dari Singapore, tak lain tak bukan "kak nis" bekas ratu kebaya kilang berus kat Tanjung Pagar dulu!!!..Feeweeettt!!!...meh sini i suapkan "Mieng Kham"...hehehe

BAHAN UTAMA :-)
Daun kaduk secukupnya (boleh lihat pokok kaduk dalam gambar dibawah)

BAHAN SOS :-)
200 g gula melaka, dipotong kecil*
200 ml air*(*dimasak hingga gula larut, angkat dan tapis)
2 camca besar sos ikan
1/2 inci belacan, dibakar
3 biji bawang merah, jangan dikupas
1 cm halia, jangan dikupas
1.5 cm lengkuas, jangan dikupas
50 g kelapa parut

BAHAN ISIANNYA :-)
6 biji bawang merah, didadu
3 biji limau nipis, buang kulit dan biji, potong kecil
8 biji cili padi merah dan hujau, hiris halus
2 camca besar udang kering, rendam sekejap, toskan dan goreng tanpa minyak hingga garing
3 batang serai, ambil bahagian putih sahaja, dan hiris halus
100 g kacang tanah, digoreng tanpa minyak hingga garing, dan cincang kasar (mat guna sebiji2)
80 g kelapa parut putih, digoreng tanpa minyak hingga perang
10 g halia muda, buang kulit dan potong kecil2
1 kuntum bunga kantan, hiris halus



CARA MEMBUATNYA :-)
  1. Daun kaduk, dicuci dan lap kering2. Ketepikan. Panggang, bawang merah, halia dan lengkuas hingga harum, kupas kulit, potong kecil dan ketepikan. Goreng tanpa minyak kelapa parut hingga perang. Kisar bahan2 tadi dalam alat pengisar bersama sedikit air hingga halus. Dalam sirap gula melaka tadi, masukkan sos ikan dan bahan2 kisar dan gaul hingga semua rata dan sebati. Ketepikan.
  2. Ambil sehelai daun kaduk bersih tadi, letak sedikit, setiap bahan2 isian tadi. Curahkan sos dan lipat daun kaduk seperti orang makan sirih. Makan dan nikmati dengan sabar dan tenang.....

Click to comment