Type something and hit enter

ads here
By On
advertise here
Asam Rebus Tumis

Ini lauk kegemaran mat, selain senang nak masak, ianya sedap dan mengasyikkan sungguh. Kalau ada nenas boleh letak nenas, nak letak kacang bendi boleh, terung boleh, tomato boleh, batang keladi boleh. Pendek kata apa jelah yang sesuai, semuaa bolehh!!!!


BAHAN-BAHANNYA :-)
4 - 5 ekor ikan kembung
1 biji terung bulat
2 helai daun kunyit, disiat2
2 keping asam gelugor
Garam dan sedikit gula
4 biji cili merah*
1 camca besar ikan bilis*
1 kiub ikan bilis "MAGGI"*
1/2 camca teh serbuk kunyit*
3 ulas bawang putih*
7 biji bawang merah*(*dikisar halus)
1 liter air (atau ikut keperluan)
Sedikit minyak utk menumis

CARA MEMBUATNYA :-)
  1. Ikan disiang, cuci bersih dan toskan. Kupas sedikit kulit terung, belah 8 dan rendam dalam air garam (mat guna terung bulat, boleh guna terung biasa).
  2. Dalam periuk, panaskan sedikit minyak, tumis bahan kisar halus hingga harum, tuang air dan masukkan asam gelugor. Bila mendidih, masukkan terung, tambah garam dan sedikit gula. Biar hingga terung sedikit lembut.
  3. Masukkan ikan dan juga daun kunyit, masak dengan api sederhana hingga ikan masak, rasa dan jika ok boleh matikan api. Hidangkan bersama nasi putih..

Click to comment