Type something and hit enter

ads here
By On
advertise here
Nasi Beringin

Nyanyi dulu yeaa ----> Pohon beringin...pohonnya rendang...akar bercabang menyapa bumii....Tiba2 kan aku jatuhh koo, berdebukkkk!!!, tali buaian tu putuss..maklumlah, pak beruang naik buaian tali..ahakss....

Nasi Beringin

Hahaha...sah2 ada yang ingat aku dah mula datang sawan...Saja buat2 intro gempar sikit..Nasi ni mat dapat dari satu laman web, tak ingat dari mana, sebab dah lamaaaa dulu, ianya sedap, rasa macam nasi lemak ada, nasi beriani ada, nasi ayam pun ada, kira ni kawin campur leer gamaknyaa.....Mat buat 1/2 dari resipi dibawah ini....

BAHAN-BAHANNYA :-)
1 kg beras basmathi, rendam 20 minit dan toskan
1500 ml santan (kurang lebih)
4 helai daun pandan, disimpul
2 batang serai, dititik
150 g minyak sapi
1 camca besar garam
1 camca besar serbuk ketumbar*
1 camca teh serbuj jintan manis*
1 camca teh serbuk kunyit*(*bahan rempah)
1 biji bawang besar#
6 ulas bawang putih#
3 cm halia#
50 g badam#(#dikisar halus)

CARA MEMBUATNYA :-)
  1. Sukat beras tadi...nisbah beras dengan santan = 1 beras : 1 1/2 santan. Ketepikan. Panaskan minyak sapi dalam periuk. Tumis daun pandan dan serai hingga harum, masukkan bahan kisar halus dan juga rempah. Kacau rata.
  2. Bila terbit minyak, tuang santan yang telah disukat tadi dan masukkan garam. Kacau rata dan masak dengan api sederhana hingga mendidih. Matikan api.
  3. Masukkan beras yang telah disukat dalam rice cooker, tuang no. 2 dalam rice cooker tadi dan kacau rata bersama beras. Masak seperti biasa. Bila nasi betul2 kering, gemburkan perlahan. Boleh dihidangkan..

Click to comment