Type something and hit enter

ads here
By On
advertise here
Asam Pedas Bugis

Jom cuba masakan "asam pedas bugis"......bahan2 lebih kurang sama macam asam2 pedas lain, cuma teknik dan kaedah saja berbeza. Mereka selalu menghidangkan masakan asam pedas ni bersama makanan tradisi seperti "burasak" dan "lepat loi" (itu je yang aku tau..hehehehe). Tapikan, asam pedas ni guna "tebu" sebagai alas pada dasar periuk...Tak percaya keee?....

BAHAN-BAHANNYA :-)
4 keping ikan parang
3 batang tebu berukuran 5 inci setiap satu
1 cawan jus asam jawa (jangan terlalu pekat)
1 1/2 cawan cili kisar
3 biji bawang merah, hiris halus
1 biji bawang putih, hiris halus
Garam dan gula secukup rasa
Air secukupnya
7 biji bawang merah*
3 ulas bawang putih*
1/2 inci belacan*
1/2 inci kunyit hidup*
10 - 15 biji lada hitam*
1 camca teh garam kasar*(*ditumbuk halus)




CARA MEMBUATNYA :-)
  1. Ikan dicuci, perap dengan jus limau nipis dan sedikit garam selama 10 minit, cuci kembali dan toskan. Tebu dikupas, belah dua dan titik sedikit. Ketepikan.
  2. Panaskan minyak dalam kuali, tumis bawang merah/putih hiris hingga wangi, masukkan bahan2 tumbuk dan cili kisar, masak hingga terbit minyak. Tuang air dan masukkan jus asam jawa. Bila mendidih, tambah garam dan secubit gula. Matikan api.
  3. Dalam belanga tanah atau periuk, susun tebu seperti dalam gambar, kemudian susun pula kepingan ikan. Tuang kuah tadi dan masak atas api perlahan sehingga mendidih.
  4. Tutup periuk dan biar mendidih perlahan untuk 8 - 10 minit. Rasa dan jika ok boleh matikan api....

Click to comment