Jom makan rojak petis untuk berbuka puasa.....Cerita banyak pun tak guna, apa kata kita try buat yeaa....Kalau nak pedas boleh tambah cili padi!!!
BAHAN SOS PETIS :-)
1 botol kecil petis/otak udang
1/2 cawan jus asam jawa
1 ketul gula melaka
1/2 cawan gula pasir
1/4 cawan kicap pekat
3 - 4 camca besar kicap cair
1 biji bawang besar*
5 - 6 biji cili padi*
3 ulas bawang putih*(*kisar halus)
1 cawan air
1 cawan kacang tanah tumbuk
BAHAN ROJAK :-)
2 keping tauhu, goreng dan potong kecil
1 biji timun, cuci dan potong kecil
1 biji sengkuang, kupas, cuci dan potong kecil
1 cekak kangkung, cuci, siang dan celur sekejap, toskan
300 g taugeh, cuci dan celur, toskan
1 biji nenas masak ranum, kupas dan potong kecil
CARA MEMBUATNYA :-)
- UNTUK SOS PETIS :- Satukan semua bahan2 sos kecuali kacang tumbuk, dalam periuk dan masak atas api sederhana hingga sos pekat. Sejukkan.
- PENYEDIAAN ROJAK :- Dalam satu bekas, masukkan sos petis, kacang tanah secukupnya dan cili padi yang telah ditumbuk (jika suka). Kacau rata dengan senduk hingga rata. Kalau kurang manis atau masin boleh tambah gula atau kicap masa ni. Kacau hingga semua sebati.
- Masukkan bahan2 rojak dan gaul rata. Hidangkan segera.....