Hari ni masak "tempoyak daun kayu" lagi...Kali nie jenis2 sayur mat tambah, sebab ada stok. Untuk kali ni mat berusaha menghiris sehalus mungkin, tapi kalau arwah nenek den ado laaaa, memang tak "pas" kot, maklumlah diakan orang "Rembau"......Oh yea tak lupa untuk tatapan "kak rozie Rembau" yang dok jauh di Sheffield tu, dengan pertanyaan "tahun ni raya tak buat "penganan (dodol)" kee?.....hehehehe...
BAHAN-BAHANNYA :-)
1 cekak pucuk ubi, dimayang halus
1 cekak pucuk labu, dimayang halus
15 helai daun kaduk muda, dimayang halus
20 helai pucuk kacang panjang, dimayang halus
7 helai daun kunyit, dimayang halus
3/4 cawan isi petai
5 batang serai, dihiris halus*
2 inci kunyit hidup*
3 camca besar tempoyak*
1/2 cawan cili padi*(*dikisar halus)
1 cawan ikan bilis, belah dua, rendam 5 minit, toskan dan tumbuk kasar
1 1/2 cawan pati santan
1 keping asam gelugor
Garam secukup rasa
CARA MEMBUATNYA :-)
- Masukkan bahan kisar halus ke dalam kuali bersama pati santan dan ikan bilis. Masak hingga mendidih.
- Bila kuah tadi menjadi pekat, masukkan petai dan asam gelugor, kacau rata, biar sekejap dan masukkan pula semua jenis dedaun yang telah dimayang halus, gaul rata dan tambah garam secukup rasa.
- Masak dengan api perlahan sambil dikacau hingga pekat dan sedikit kering. Rasa dan jika ok boleh matikan api. Alihkan ke dalam bekas sesuai, hidangkan bersama nasi hangat....