Jom makan kari ayam. Ini masak guna apa yang ada dalam peti sejuk. Sesuai dimakan bersama nasi, roti prata/canai, lempeng pekak, roti jala, roti benggali mau pun roti yang puan2 buat sendiri....
BAHAN-BAHANNYA :-)
500 g ayam, potong ikut suka, cuci bersih dan toskan
1 tin kacang kuda, ditoskan
2 biji kentang, potong 8 setiap biji
1 batang lobak merah, dipotong berbaji
1 biji red capsicum, didadu kasar
1 biji tomato, belah 6
1 keping asam gelugor
1 cawan pati santan (mat guna susu cair)
2 camca besar rempah kari daging
1 camca besar cili kisar
2 camca besar minyak sapi
BAHAN KISAR HALUS :-)
1 biji bawang besar
4 ulas bawang putih
1 inci halia
1/2 inci lengkuas
2 batang serai, hiris halus
2 camca besar kelapa goreng
1 inci kunyit hidup
1 camca besar gula melaka
BAHAN TUMIS :-)
1 batang kayu manis
1 kuntum bunga lawang
3 biji buah pelaga
5 kuntum bunga cengkih
2 tangaki daun kari, dilurut
2 ulas bawang putih, dihiris halus
4 biji bawang merah, dihiris halus
BAHAN-BAHANNYA :-)
- Panaskan sedikit minyak, masukkan minyak sapi dan tumis bahan tumis hingga harum, masukkan bahan2 kisar halus, cili kisar dan rempah kari, gaul rata dan masak hingga terbit minyak.
- Masukkan ayam, kentang dan lobak merah, gaul rata dan tuang air. Masak dengan api sederhana hingga kentang empuk, masukkan kacang kuda, red capsicum, asam gelugor, tomato dan pati santan. Kacau rata.
- Tambah garam secukup rasa dan biar mendidih sebentar atas api perlahan. Rasa dan jika ok boleh matikan api. Hidangkan panas......